speaker-photo

Проф. Андрю Найт

Професор по хуманно отношение към животните и етика и директор-основател на Университетския център за хуманно отношение към животните в Университета в Уинчестър, Великобритания

Асистент-професор в Училището по околна среда и наука към университета Грифит, Куинсланд; европейски ветеринарен специалист на EBVS и RCVS по наука, етика и право за хуманно отношение към животните; американски и новозеландски ветеринарен специалист по хуманно отношение към животните; и сътрудник на Кралския колеж на ветеринарните хирурзи.

Книгите му включват The Routledge Handbook of Animal Welfare (2023) и The Costs and Benefits of Animal Experiments (2011). Има около 150 академични и 80 популярни публикации, обширна поредица от видеоклипове в социалните медии, относно растителни диети за домашни любимци, изменение на климата и животновъдния сектор, инвазивни изследвания върху животни, образователна употреба на животни, хуманно обучение по клинични и хирургични умения и други проблеми с хуманното отношение към животните. Изнесъл е повече от 200 презентации на международни конференции и университети и е организирал или председателствал седем конференции и семинари.

10:20 – 11:30

ПЕТЪК 20 ОКТ

Използване на животни с образователни цели и техните алтернативи

Използването на животни е било неразделна част от образованието по дисциплини като хирургия, физиология, биохимия, анатомия, фармакология и паразитология. През последните няколко десетилетия обаче се наблюдава бързо нарастване на наличието на безвредни алтернативи, за които проф. Найт детайлно ще сподели на своята лекция. В презентацията освен своя опит, той ще илюстрира ползите от използване на алтернативи, както и какво показват многобройните проучвания за ефикасността им при приложението им за образователни цели.